Ελληνορθόδοξος Κοινότης
Βάδης Βυρτεμβέργης

«Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός»
Αρχική Σελίδα Επικοινωνία Χάρτης Πλοήγησης
website clocksΙστορικό


Ιδρυση
Στίς 2 Φεβρουαρίου του 1969, Έλληνες όρθοδοξοι μετανάστες με πνευματικά ενδιαφέροντα και ανησυχίες, αλλά και με ιεραποστολικό ζήλο, κατόπιν προτροπής του θεολόγου και μετέπειτα ιεραποστόλου, Στυλιανοῦ Κεμεντζετζίδη, ιδρύουν με τη βοήθειά του τον Ίεραποστολικό Σύλλογο «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός». Με τη σύνταξη του καταστατικού και τη διεξαγωγή εκλογών, οι οποίες προκηρύσσονται ευθύς αμέσως, αναγνωρίζονται τελικά από το γερμανικό κράτος ως νόμιμα εγγεγραμένο σωματείο (e.V.) με το επίσημο όνομα: Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Βάδης Βυρτεμβέργης «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός». Τα μέλη της Κοινότητας την αποκαλούν Αδελφότητα και με το όνομα αυτό είναι γνωστή και οικεία στον περισσότερο κόσμο.
Σημαντική βοήθεια πρός την Κοινότητα προσέφεραν οι δύο ιερείς, π. Αριστείδης Παπαϊωάννου και π. Δημητρίος Βαγγελής. Με τις νουθεσίες, τις συμβουλές καί τα κηρύγματά τους στήριξαν την Κοινότητα όσο μπορούσαν.

Ὀνοματοδοσία
Για το όνομα της Κοινότητας προτάθηκαν τρία ονόματα αγίων. Με κλήρο επελέγη το όνομα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Στέγαση
Αρχικά όλες οι δραστηριότητες της Κοινότητας και κυρίως τά μαθήματα ορθοδόξου κατηχήσεως γινόταν κάθε Σάββατο στήν ελληνική Εκκλησία του Bad Cannstatt, η οποία ήταν άλλωστε καί η μοναδική ενορία στή Στουτγάρδη. Αργότερα η Κοινότητα μεταφέρθηκε στη Rosenstr. 2 (Stuttgart-Mitte), όπου στεγαζὀταν το Ελληνικό Σπίτι, το οποίο διέθετε μία μικρή αίθουσα στην Εκκλησία να τη χρησιμοποιεί ως γραφείο, αλλά και ως χώρο συγκέντρωσης των χριστιανών που ήθελαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ορθοδόξου κατηχήσεως.
Σήμερα η Κοινότητα έχει τα γραφεία της καί την αίθουσα συγκεντρώσεων στην Tannenstr. 18 (Stuttgart-Süd). Ο χώρος ήταν ένα παλιό σιδεράδικο. Η προσωπική όμως ανιδιοτελής και άμισθη εργασία των μελών καί φίλων της τον μετέτρεψε σ` έναν πολύ όμορφο χώρο, όπου μπορεί κανείς να βρει πολλά βιβλία, παλιά καί σύγχρονα, της ορθοδόξου θεολογίας, να παρακολουθήσει ομιλίες, να συναντήσει συμπατριώτες του που διαπνέονται από βαθύ αίσθημα πίστης προς το Θεό και αγάπης προς την πατρίδα, να ανταλλάξει μαζί τους σκέψεις για θεολογικά και κοινωνικά ζητήματα, να νιώσει τη χάρη του Αγίου Κοσμά, του οποίου η εικόνα δεσπόζει στο χώρο, και γενικά να γευθεί την πνευματική ατμόσφαιρα της παρουσίας της χάριτος του Θεού.

Μέλη
Μέλη της Κοινότητας είναι και μπορούν να γίνουν χριστιανοί ορθόδοξοι απ' όλες τις ορθόδοξες ενορίες της Βάδης Βυρττεμβέργης. Μοναδικό κριτήριο είναι το ορθόδοξο φρόνημα και η διάθεση για προσφορά και διακονία. Η Κοινότητα δεν έχει κατ' ουσίαν έσοδα, αφού δεν απαιτεί καμία εισφορά από τα μέλη της. Τα τυχόν χρήματα που συγκεντρώνονται από τις προσφορές φίλων και μελών, τα οποία εκτιμούν το έργο της, διατίθενται είτε προς ανακούφιση συνανθρώπων μας, είτε στην ιεραποστολική συνδρομή της Κοινότητας απανταχού της γης, προς ενίσχυση ενοριών και μονών, όταν απαιτείται.